Ticaret borsalarında muamele gören palamut tipleri :
1. Tırnaklı Palamutlar
a. Bej palamut (Ağustos mahsulü)
b. Gri palamut (Eylül mahsulü)
c. Kahverengi palamut (Rüfuz)
2. Kaba Palamutlar
a. Krible
b. Birsu
c. Birinci kaba
d. İkinci kaba
Tırnaklı palamutlar karışım oranlarına göre ayrıca 7 sınıfa ayrılırlar.
— Birinci tırnaklı
— İkinci tırnaklı
— Üçüncü tırnaklı
— Birinci naturel
— İkinci naturel
— Birinci engin
— İkinci engin
Tanımlar :
Yabancı madde :
Palamut içinde bulunan koruk, kapçık, pelit, kırık, talaş, toz, kum ve taş parçaları gibi kendinden başka maddelerdir.
Tırnaklı palamut :
Tırnakları alınmamış palamuttur.
Kaba palamut :
Tırnakları kısmen alınmış olan palamuttur.
Tırnak :
Yatık, kalkık, veya dışa doğru kıvrık olarak kadehi kaplayan sivri uçlu üçgen, sivri veya küt uçlu dil veya ince, uzun, dar biçimdeki pullardır.
Koruk :
Kadeh ve meyvesi gelişmeden, vaktinden önce kendiliğinden düşen veya toplanan ve genel olarak fındık büyüklüğündeki olgunlaşmamış palamuttur.
Toz :
Delik açıklığı 1,19 mm. olan elekten geçen palamut ve tırnak parçaları ile diğer maddelerdir.
Kum - taş :
Delik açıklığı 1,19 mm. olan elekten geçmeyen taş parçalarıdır.
Talaş:
Kabuk, odun ve yaprak parçaları ile pelit kırıntılarıdır.
Kırık:
Delik açıklığı 1,19 mm. olan elekten geçmeyen palamut ve tırnak parçalarıdır.
Genel Özellikler :
— Rutubet bütün tiplerde % 14'ü geçmemelidir.