a. Kahvaltılık tereyağı (Ekstra, I. sınıf ve II. sınıf)
b. Mutfak tereyağı (Ekstra, I. sınıf ve II. sınıf)
c. Sadeyağ (Ekstra, I. sınıf ve II. sınıf)
Tanımlar :
Tereyağı :
Krema, kaymak, süt ve yoğurdun tekniğine uygun metod ve araçlarla işlenmesi sonucunda elde edilen, kendine has tat, koku ve kıvamdaki bir süt mamulüdür.
Tereyağlar, elde edildikleri sütün sağıldığı hayvan ismine izafeten (inek, manda veya koyun tereyağı) şeklinde adlandırılır. Çeşitli hayvan sütlerinden elde edilen tereyağları ise bu hayvan çeşitlerinin isimlerine göre (inek ve koyun veya inek, manda ve koyun tereyağı) gibi isimler alır.
Genel Özellikler :
— Sade yağların her sınıfında 1 g.da 100 den çok küf ve maya bulunmamalıdır.
— Kahvaltılık ve mutfak tereyağlarında su miktarı % 18'i geçmemelidir. Bu çeşit tereyağlarında sütten geçen yağsız kuru madde miktarı en çok % 2 olmalıdır.
— Kahvaltılık tereyağı ve sade yağlarda tuz bulunmamalı, mutfak tereyağlarında tuz miktarı % 2'yi geçmemelidir.
— Tereyağlarında Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde , kabul edilen maddeler dışında hiçbir yabancı madde bulunmamalıdır.
— Tereyağlarında Reichert - Meisal sayısı 22'den az olmamalıdır. (Reichert - Meisal sayısı, süt yağlan için karakteristik olan düşük molekül ağırlıklı yağ asitlerinin miktarını açıklayan 5 g. yağdaki su buharıyla uçan ve suda çözünen yağ asitlerini açıklayan bir değerdir.)
Tereyağında aranan diğer özellikler TS 1331 de belirtildiği gibidir.
Süt Yağlarında Alım - Satım :
Süt yağları alım satımlarında mal cinsinin tipinin beyannamede belirtilmesi ve kalitesinin beyan edilen tipin asgari vasıflarına uygun olması şarttır. Aksi halde, alıcı malı reddetmeye veya uygun mal istemeye yetkilidir.