Ticaret borsalarında muamele gören fındıklar :
1. Kabuklu fındıklar
2. İç fındıklar
3. İşlenmiş fındıklar
KABUKLU FINDIKLAR
Ticaret borsalarında muamele gören kabuklu fındık grupları :
1. Kabuklu Tombul Fındıklar (çapları boylarına eşit veya az farklı olan yuvarlak şekilli fındıklardır.)
2. Kabuklu Sivri Fındıklar (toyları çaplarından biraz fazla, uçları sivri olan fındıklardır.)
3. Diğer Kabuklu Fındıklar (tombul ve sivri tanımı dışın da kalan kabuklu fındıklardır. Foşa, badem, kargalak ve Ordu ikizi bu gurubun başlıca çeşitleridir.)
Kabuklu fındıklar özelliklerine göre sınıflara iriliklerine göre boylara ayrılır.
Sınıflar (Tip) Boylar
1. Ekstra fındıklar l8 mm.lik kalburdan geçmeyen fındıklardır.
2. Krıple fındıklar 18 mm.lik kalburdan geçen ve 13 mm.lik kalburdan geçmeyen fındıklardır.
3. İnce fındıklar 13 mm.lik kalburdan geçen fındıklardır.
4. Naturel fındıklar Her sene mahsulün irilikleri itibariyle
tasnif edilmeksizin bütün boylarını olduğu gibi ihtiva eden fındıklardır.
Tanımlar :
Yabancı madde :
Kabuklu fındık arasında bulunan kendisinden başka her türlü maddelerdir.
Bozuk tane :
Kabuğu kırılmış, üzerinde gözle görülebilen yabancı madde, hastalık belirtisi ve böcek zararları bulunan, içleri boş ve küflenme, çürüme, acılaşma, yabancı tat ve koku ihtiva eden tanelerdir.
Genel Özelikler :
Dış özellikler :
Fındıkların kabukları bütün, temiz ve sağlam olmalı, gözle görülür yabancı madde, hastalık belirtisi ve böcek zararları görülmemelidir.
İç özellikleri :
Kabuklu fındıkların içleri boş olmamalı, canlı ve ölü bö cekler gibi zararlıların gözle görülür tahribatı, küflenme, hastalık ve çürüme belirtileri, acılama, yabancı tat ve koku bu lunmamalıdır.
Asgari Vasıflar :
Ekstra, krible ve ince sınıflarına mensup kabuklu fındık partilerinde adet itibariyle cem'an % 2'ye kadar diğer sınıflardan fındık bulunabilir. Kabuklu fındık partilerinin her bir çuvalında bulunabilecek küflü, bozuk, delik veya boş tanelerin nisbeti, ekstra, krible ve ince fındıklarda adet itibariyle % 7'yi, naturel fındıklarda ise % l0'u geçemez. Kabuklu ekstra fındıklarda kargalak nisbeti % 2'yi geçemez. Kabuklu fındıklar tam olgunlaştıktan sonra toplanmalı, kuru olmalı ve rutubet derecesi % 12'yi geçmemelidir.
Alım - Satım :
Kabuklu fındığın alım satımı % 50 randıman esası üzerinden yapılır. Randımanın % 50'den az veya çok olması halinde, fiyat aynı oranda düşürülür veya yükseltilir, yahut, borsa teamülünden ise, miktar aynı oranda az veya çok gösterilir. Randımanın tesbitinde, iç özellikler başlığı altında tanımlanan ta-nsler randıman hesabına alınmaz. Ancak taraflar arasında özel anlaşma bulunmaması halinde ayrılan buruşukların ağırlık olarak yarısı sağlam fındığa ilave edilerek randıman ölçümü yapılır.
Fındıklar üretildikleri bölgenin adı ile alınır ve üretim alanları dört bölgede toplanır.
1. Giresun Bölgesi :
Praziz, Bulancak, Giresun Merkez, Dereli, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil ve Trabzon ilinin Beşikdüzü ile Vakfıkebir ilçelerini kapsar.
2. Trabzon Bölgesi :
Artvin ilinin Hopa, Arhavi, Borçka, Rize ilinin Pazar, Ardeşen, Çayeli, Fındıklı, Trabzon ilinin Merkez, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Of, Maçka ve Akçaabat ilçelerini kapsar.
3. Ordu Bölgesi :
Ordu ilinin Merkez, Ulubey, Fatsa, Perşembe, Ünye, Kumru, Korgan, Samsun ilinin Terme ve Çarşamba ilçelerini kapsar.
4. Akçakoca Bölgesi :
Zonguldak ilinin Merkez, Ereğli, Alaplı, Kastamonu ilinin Abana Bozkurt, Bolu ilinin Akçakoca, Düzce, Sakarya ilinin Karasu, Kocaeli'nin Hendek, Akyazı, İstanbul ilinin Şile ilçelerini kapsar.