Ürün Özellikleri

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ - PASTIRMA

Ticaret borsalarında muamele gören pastırma tipleri:

 

1.    Birinci sırt, kuşgömü, bohça, kenar, kürek, kapak, men­le, dilme, şekerpare, omuz.

2.    İkinci sırt, kuşgömü, bohça, kenar, kürek, kapak, döş, mehle, dilme, şekerpare, omuz.

3.    Üçüncü döş, bez, bacak, etek, kavram, meme.

 

Tanım :

 

Pastırma, sağlık kontrolünden geçmiş kasaplık büyükbaş hayvan gövde etlerinden (TS 666-673) usulüne göre ayrılan (söküm) parçaların teknolojik işlemlerden geçirilerek, izin verilen katkı maddeleri ile hazırlanıp kurutulduktan sonra çemenlenmesi, yeniden kurutulması ile elde edilen kemiksiz et ürünüdür. Pastırma çemensiz olarakta hazırlanabilir.

 

Genel Özellikler :

 

Rutubet (kütlece)

En çok % 40

Tuz (kütlece)

En çok % 6

Boya

Yok

Yağ oranı

En çok % 40

Potasyum nitrat ve/veya sodyum nitrat

En çok 500 mg/kg

Çemen kalınlığı

En çok 4 mm

En az 1 mm

 

 

Asgari Vasıflar :

 

Pastırma alım satımlarında mal nev'inin beyannamede be­lirtilmesi şarttır. Pastırmada çemen 4 mm.ye kadar bulunabi­lir. Çemen içine boya ve yabancı madde karıştırılamaz.

 

Alım - Satım :

 

Pastırma alım satımlarında, mal beyannamede belirtilen tipe uymadığı veya çemen kalınlığı 4 mm.yi ya da rutubet derecesi % 40'ı geçtiği veya çemende boya ve yabancı madde bulunduğu takdirde, alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.