Ürün Özellikleri

HUBUBAT MAMULLERİ - BUĞDAY UNU

Ticaret borsalarında muamele gören buğday unu tipleri :

1.  Tip 1

2.  Tip 2

3.  Tip 3

4.  Tip 4

5.  Tip 5

6.  Tip 6

 

Tanımlar :

 

Yabancı madde :

Un içerisinde bulunan undan başka her türlü maddedir.

 

Elek üstü :

Unun, göz açıklığı 224 mikron (6 xx) olan naylon elek üs­tünde kalan kısmıdır.

 

Elek altı :

Unun göz açıklığı 125 mikron (10 xx) olan naylon eleğin altına geçen kısmıdır.

 

Tavlama :

Buğday kepeğini ayırabilmek için temiz buğdaya su katı­lıp belirli süre dinlendirmek suretiyle buğdayın fiziksel özel­liklerini öğütmeye en elverişli duruma getirme işlemidir.

 

Randıman :

Temizlenmiş ve tavlanmış ağırlıkca 100 kısım buğdayın öğütülmesinden elde edilen un kısmıdır. (80, 74, 76, vb.)

 

Ekmeklik un :

Teknolojik özellikleri ekmek yapımına uygun buğdayların öğütülmesinden   elde  edilen   gluten  miktarı   bakımından  bu standartlara uygun unlardır. Gluten yaşken elestiki olmalıdır. Tipler tablosundaki her tip un ekmeklik undur.

 

Bisküvilik un :

Teknolojik özellikleri bisküvi yapımına uygun buğdayların öğütülmesinden elde edilen, gluten miktarı bakımından bu standartlara uyan unlardır. Gluten miktarı üst sınır olan her tip, bisküvilik undur.

 

Baklavalık ve böreklik un :

Teknolojik özellikleri yufka açılmasına uygun ekmeklik buğdayların öğütülmesi veya makarnalık (durun) ekmeklik buğday paçalından elde edilen beyaz, sarımtırak veya krem renkli, gluten miktarı bakımından standardlara uygun, tip tablosundaki tip 1, tip 2 ve tip 3, baklavalık ve böreklik undur. Gluten yaşken açık renkte ve tamamen elastiki olmalıdır.

 

İrmik altı :

Makarnalık buğdayın irmiğe işlenmesi sırasında ortaya çıkan sarımtrak krem renkli unlardır. Elek üstü % 0,5'den, kül miktarı kuru maddede % 1,5'den, külün % l0'luk HCL'de çözül­meyen kısmı % 0,15 den, asiditesi 0,06'dan fazla olmayan irmik altı undur.

 

Genel Özellikler :

  Buğday ununun kendine özgü tat ve kokudan olması, acıma, ekşime, küflenme, kokuşma ve bozulma vb. yabancı tat ve koku bulunmamalı,

  Kendine özgü renk ve görünüşte   olmalı, gözle görülen yabancı madde bulunmamalı,

  Rutubet miktarı en çok % 14 olmalı,

  6 cm. çapındaki filtre kağıdı üzerinde en fazla 70 siyah nokta bulunmalı ve böcek kökenli her nokta 30 mikrondan bü­yük olmamalıdır.

  Ağartma işlemi (klorlama dahil) uygulanmamış olmalı­dır.

 

Asgari Vasıflar

 

Muafiyet Miktar ve Oranlar

  

 

Tipler

Kül

KM’de

En Çok

%

Kru Gluten

KM’de En Az

%

%10’luk

HCL’de

Çözülmeyen

Kül KM’de

En Çok

Elek Altı

En Çok

%

Elek Üstü

Asidite

K.M.’de

En Çok

%

Tip 1

0,50

9,0

0,10

60,0

1,0

0,04

Tip 2

0,60

9,0

0,10

60,0

2,0

0,04

 

Tip 3

 

0,65

8,5

0,12

60,0

3,0

 

0,05

 

Tip 4

0,88

8,5

1,15

60,0

3,0

0,06

Tip 5

1,20

8,5

0,20

Aranmaz

5,0

0,08

Tip 6

2,00

8,0

0,20

Aranmaz

5,0

0,10

 

Alım – Satım :

Unların yukarıdaki asgari vasıflara uymaması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkili­dir.

 



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.