Ticaret borsalarında muamele gören pastırma tipleri:
1. Birinci sırt, kuşgömü, bohça, kenar, kürek, kapak, menle, dilme, şekerpare, omuz.
2. İkinci sırt, kuşgömü, bohça, kenar, kürek, kapak, döş, mehle, dilme, şekerpare, omuz.
3. Üçüncü döş, bez, bacak, etek, kavram, meme.
Tanım :
Pastırma, sağlık kontrolünden geçmiş kasaplık büyükbaş hayvan gövde etlerinden (TS 666-673) usulüne göre ayrılan (söküm) parçaların teknolojik işlemlerden geçirilerek, izin verilen katkı maddeleri ile hazırlanıp kurutulduktan sonra çemenlenmesi, yeniden kurutulması ile elde edilen kemiksiz et ürünüdür. Pastırma çemensiz olarakta hazırlanabilir.
Genel Özellikler :
Rutubet (kütlece)
En çok % 40
Tuz (kütlece)
En çok % 6
Boya
Yok
Yağ oranı
En çok % 40
Potasyum nitrat ve/veya sodyum nitrat
En çok 500 mg/kg
Çemen kalınlığı
En çok 4 mm
En az 1 mm
Asgari Vasıflar :
Pastırma alım satımlarında mal nev'inin beyannamede belirtilmesi şarttır. Pastırmada çemen 4 mm.ye kadar bulunabilir. Çemen içine boya ve yabancı madde karıştırılamaz.
Alım - Satım :
Pastırma alım satımlarında, mal beyannamede belirtilen tipe uymadığı veya çemen kalınlığı 4 mm.yi ya da rutubet derecesi % 40'ı geçtiği veya çemende boya ve yabancı madde bulunduğu takdirde, alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.