Ticaret borsalarında muamele gören kuru bakla tipleri :
1. Kabuklu kuru bakla
a. En iri
b. İri
c. Orta
2. İç kuru bakla
a. En iri
b. İri
c. Orta
Tanımlar :
Yabancı madde :
Kuru bakla taneleri arasında bulunan kendinden başka her türlü maddelerdir.
Bozuk tane :
Bozuk kuru bakla, her türlü zararlılar tarafından yenmiş, delinmiş, çürümüş, küflenmiş, kızışmış, normal rengi kısmen veya tamamen değişmiş, lekelenmiş, kendine özgü kokuyu kaybetmiş, cücüklenmiş, bütün veya kırık kuru bakla taneleridir.
Kalburaltı :
5 mm.lik yuvarlak delikli kalburdan geçen kuru bakla tane ve parçalarıdır.
Kırık tane :
Kırık kuru bakla, kabuklu kuru bakla, tanelerinin veya iç kuru bakla çeneklerinin parçalara ayrılmasından veya kırılmasından meydana gelen ve 5 mm.lik yuvarlak delikli kalbur üstünde kalan kuru bakla tanesi parçalarıdır.
Ürün yılı:
Kuru baklanın hasat edildiği yıldır. Daha önceki yıllardan kalma kuru bakla eski ürün sayılır. Eski ve yeni ürünler birbiri ile karıştırılamaz. Eski ürün, renkte solma, kırmızılaşma, tanede unlaşma ile belli olur.
Kabuklu kuru bakla boyları :
En iri:
14 mm.lik kalburun üstünde kalanlar.
İri:
14 mm.lik kalburdan geçen ve 9 mm.lik kalburun üstünde kalanlar.
Orta:
9 mm.lik kalburdan geçen 8 mm.lik kalburun üstünde kalanlar.
İç kuru bakla boyları :
En iri:
12 mm.lik kalburun üstünde kalanlar.
İri:
12 mm.lik kalburdan geçen ve 7 mm.lik kalburun üstünde (kalanlar.
Orta:
7 mm.lik kalburdan geçen ve 5 mm.lik kalburun üstünde kalanlar.
Asgari Vasıflar
Muafiyet Miktar ve Oranları
Kabuklu ve iç bakla
|
Ağırlıkça
en çok |
Kırık tane |
Rutubet
|
|
Yabanı
madde |
Bozuk tane |
Kabuklu |
İç |
Derecelet |
Kabuklu |
İç |
Kabuklu |
İç |
|
|
I. derece |
1 |
0,5 |
1 |
1 |
3 |
5 |
10 |
II. derece |
2 |
1 |
3 |
3 |
5 |
10 |
12 |
Derece dışı |
3 |
2 |
4 |
4 |
6 |
11 |
14 |
Alım - Satım :
Malın asgari vasıflarının tip tayini suretiyle yapılan alım satımlarda yukarıdaki tabloya, numuneyle yapılan alım satımlarda numunesinin vasıflarına uymaması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.