Ürün Özellikleri

KÜSPELER,PRİNALAR - KÜSPE

Ticaret borsalarında muamele gören küspe tipleri :

 

1.    Soya küspesi

2.    Keten tohumu küspesi

3.    Susam tohumu küspesi

4.    Mısır özü küspesi

5.    Pamuk tohumu küspesi

6.    Haşhaş tohumu küspesi

7.    Ayçiçeği tohumu küspesi

8.    Fındık küspesi

 

Tanımlar :

 

Soya fasulyesi küspesi soya fasulyesi tohumlarının, keten tohumu küspesi keten tohumlarının, susam tohumu küspesi su­sam tohumlarının, mısırözü küspesi mısır tanelerinin, pamuk tohumu küspesi pamuk tohumlarının (çiğit), haşhaş tohumu küspesi haşhaş tohumlarının, ayçiçeği küspesi ayçiçeği tohum­larının, fındık küspesi iç fındıkların insan ve hayvan sağlığı­na zararsız yağ çözücüleri ile çözülerek (ekstraksiyon) veya ekspeller yahut adi presle sıkılarak yağı alınmış kalıntılardır.

 

Yabancı madde :

 

Küspelerde bulunan kum, taş, toprak, bitkisel parçalar gibi kökeni yağlı tane olmayan her türlü ve gözle görülebilen mad­delerdir.

 

Bozuk küspe :

 

Acılaşmış, küflenmiş, kızışmış, yanmış ve böceklenmiş küs­pelerdir.

 

Genel özellikler ve Asgari Vasıflar :

 

Soya fasulyesi küspesi için TS 321 de, keten tohumu küspesi için TS 320'de, susam küspesi için TS 318 de, mısırözü küspesi için TS 4715 de, pamuk tohumu küspesi için TS 315 de, haşhaş tohumu küspesi için TS 319 da, ayçiçeği küspesi için TS 316 da, fındık küspesi için TS 323 de belirtildiği gibidir.

 



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.