Ticaret borsalarında muamele gören buğday kepeği tipleri :
1. İnce kepek
2. Kalın kepek
3. Razmol
Tanımlar :
İnce kepek :
Öğütme sırasında küçük parçalara ayrılan buğday kabuğu, aleron tabakası rüşeym parçacıkları ile az miktarda nişastanın eleme sırasında ayrılmasıyla elde edilen kısma ince kepek adı verilir.
Kalın kepek :
Öğütme sırasında eleme yoluyla endospermden ayrılan büyük parçalar halindeki buğdayın kabuklarına kalın kepek adı verilir.
Razmol :
1. 2. ve 3. tip buğday unu elde edilmesi sırasında eleme yoluyla undan ayrılan ince kepek, rüşeym ve nişasta karışımına razmol adı verilir.
Yabancı madde :
Kepekte, kepekten başka her türlü madde yabancı madde sayılır.
Genel Özellikler :
Kendine has tat ve kokuda olmalı, acımış, ekşimiş, küflenmiş olmamalı ve yabancı koku bulunmamalıdır.
Alım - Satım :
Her tip kepekte, rutubet miktarı % 14,5'dan, yabancı madde miktarı % 05'den fazla bulunması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.