Ürün Özellikleri

HUBUBAT MAMULLERİ - NİŞASTA

Tanım :

Yenilebilen nişasta; patates ile buğday, mısır, pirinç gibi hububatdan tekniğine göre elde edilen toz halinde beyaz renk­te bir mamuldür.

 

Genel Özellikleri :

  Beyaz renkte, homojen görünüşte ve toz halinde olmalı, yabancı tat koku ve madde ihtiva etmemeli,

  Acılaşmış, küflenmiş veya herhangi bir şekilde kendine özgü niteliğini değiştirmiş olmamalı,

  Kükürt dioksit dışında hiç bir koruyucu madde ile mua­mele edilmiş olmamalı,

  150 mikronluk elekte elendiğinde, elek üzerinde kalan miktar en çok % 1 olmalıdır.

 

         Asgari Vasıflar

Muafiyet Miktar ve Oranları

 

 

Nişastanın Çeşidi

 

Özellikler

Mısır ve darı

Pirinç

Patates

Tatlı Patates

Buğday

Rutubet % en çok

13

13

18

14

13

Toplam protein (kuru mad­dede) kütlece % en çok

1,0

0,5

0,5

0,5

1,0

Toplam  kül (kuru  madde­de) kütlece, % en çok

0,3

0,3

0,35

0,25

0,4

HCI de çözünmeyen kül (kuru maddede) kütlece, % en çok

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

Yağ (kuru maddede), kütle­ce % en çok

2,0

Aranmaz

 

 

 

Kükürt dioksit   (kuru mad­dede) kütlece % en çok

0,01

0,01

0,01

0,01

0,01

Asit miktarı, 100 g. nişasta için N/10'luk NaOH çözelti­sinin   mi olarak   miktarı, en çok

25

25

25

25

25

 

Alım - Satım :

Nişasta alım satımlarında malın hangi maddeden elde edilmiş nişasta olduğunun beyannamede belirtilmesi şarttır.                                                                                                                                          Mal yukarıda belirtilen asgari vasıflara uymadığı takdirde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetki­lidir.



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.