Ürün Özellikleri
HUBUBAT MAMULLERİ -
NİŞASTA
Tanım :
Yenilebilen nişasta; patates ile buğday, mısır, pirinç gibi hububatdan tekniğine göre elde edilen toz halinde beyaz renkte bir mamuldür.
Genel Özellikleri :
— Beyaz renkte, homojen görünüşte ve toz halinde olmalı, yabancı tat koku ve madde ihtiva etmemeli,
— Acılaşmış, küflenmiş veya herhangi bir şekilde kendine özgü niteliğini değiştirmiş olmamalı,
— Kükürt dioksit dışında hiç bir koruyucu madde ile muamele edilmiş olmamalı,
— 150 mikronluk elekte elendiğinde, elek üzerinde kalan miktar en çok % 1 olmalıdır.
Asgari Vasıflar
Muafiyet Miktar ve Oranları
|
|
Nişastanın Çeşidi |
|
Özellikler |
Mısır ve darı |
Pirinç |
Patates |
Tatlı Patates |
Buğday |
Rutubet % en çok |
13 |
13 |
18 |
14 |
13 |
Toplam protein (kuru maddede) kütlece % en çok |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
1,0 |
Toplam kül (kuru maddede) kütlece, % en çok |
0,3 |
0,3 |
0,35 |
0,25 |
0,4 |
HCI de çözünmeyen kül (kuru maddede) kütlece, % en çok |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Yağ (kuru maddede), kütlece % en çok |
2,0 |
Aranmaz |
|
|
|
Kükürt dioksit (kuru maddede) kütlece % en çok |
0,01 |
0,01 |
0,01 |
0,01 |
0,01 |
Asit miktarı, 100 g. nişasta için N/10'luk NaOH çözeltisinin mi olarak miktarı, en çok |
25 |
25 |
25 |
25 |
25 |
Alım - Satım :
Nişasta alım satımlarında malın hangi maddeden elde edilmiş nişasta olduğunun beyannamede belirtilmesi şarttır. Mal yukarıda belirtilen asgari vasıflara uymadığı takdirde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir. |
Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987 |
|