Ticaret borsalarında muamele gören kuru fasulye tipleri :
1. Dermason
2. Battal
3. Horoz
4. Selanik
5. Çalı
6. Tombul
7. Şeker
8. Barbunya
9. Bomba
Tanımlar :
Yabancı madde :
Kuru fasulye taneleri arasında veya içinde bulunan gözle görülebilir kendinden başka her türlü maddedir.
Bozuk tane :
Küflenmiş, çürümüş, lekelenmiş, kendine özgü renk, tat ve kokusunu yitirmiş, cücüklenmiş (filizlenmiş), böcek veya diğer zararlılar tarafından çıplak gözle görülebilecek kadar yenmiş veya delinmiş bütün veya kırık kuru fasulyelerdir.
Kırık tane :
Kuru fasulye tanelerinin iki veya daha fazla parçaya ayrılmasından oluşan ve delik açıklıkları 5 mm. olan yuvarlak delikli elek üzerinde kalan, bozuk olmayan parça halindeki kuru fasulyelerdir.
Kalburaltı :
Yabancı madde ve bozuk taneler ayrıldıktan sonra delik açıklıkları 5 mm. olan yuvarlak delikli eleğin altına geçen kuru fasulye tane ve parçalarıdır.
Ürün yılı :
Kuru fasulyelerin hasat edildikleri yıldır. İçinde bulunulan yıl elde olunan kuru fasulyeler «yeni ürün», bir veya daha önceki yıllara ait kuru fasulyeler «eski ürün» adını alır. Eski ürün ile yeni ürün birbirlerine karıştırılamaz. Eski ürün bayatlamış, genellikle parlak rengini yitirerek mat bir renk almış, buruşukluğu artmış olma nitelikleri ile yeni üründen ayırt edilebilir. Beyannamede malın hangi yıl ürünü olduğu belirtilmesi şarttır.
Genel Özellikler :
— Kuru fasulyeler tanınan toleranslar bütün, iyi kurutulmuş olmalıdır.
dışında, sağlam,
— Kuru fasulyelerde canlı böcek, gözle görülebilir kimyasal madde artıkları, anormal miktarda dış nem, yabancı tat ve koku bulunmamalıdır.
Asgari Vasıflar
Muafiyet Miktar ve Oranlan
Porteler |
Ağırlıkça en çok % |
Rutubet |
Yabancı madde |
Kalbur altı |
Bozuk tane |
Kırık tane |
Diğer tip taneler |
I. derece (kalburlanmış) |
1 |
1 |
1 |
1 |
5 |
14,5 |
II. derece (sıra) |
2 |
3 |
3 |
3 |
10 |
14,5 |
Not : Menşeleri Karadeniz ve Marmara Bölgeleri olan kuru fasulyeler ile bomba çeşidi (özelliği nedeniyle) % 17'ye kadar rutubet ihtiva edebilir.
Alım - Satım :
Kalburlu kaydiyle yapılan kuru fasulye alım satımlarında yabancı madde % 1'e kadar muaftır. Yabancı maddenin % 1'-den % 2'ye kadar bulunması halinde malın fiyatından bu fazlalık oranında indirim yapılır. % 2'yi geçmesi halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.
Sıra (naturel) fasulyelerde yabancı madde % 2'ye kadar muaftır. % 2'den % 4'e kadar fazla bulunması halinde malın fiyatından bu fazlalık oranında indirim yapılır. Yabancı maddenin % 4'den % 6'ya kadar fazla bulunması halinde malın fiyatından bu fazlalığın iki misli nisbetinde indirim yapılır.
Yabancı maddenin % 6'dan fazla bulunması halinde ise alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.
Not: Kuru fasulyenin derece ve boy özellikleri ile toleransları TS 141 de belirtildiği gibidir.