Ticaret borsalarında muamele gören yemeklik zeytinyağı tipleri :
1. Yemeklik naturel zeytinyağı
2. Yemeklik rafine zeytinyağı
3. Yemeklik tip (rafine ve naturel) zeytinyağı
Tanımlar :
Yemeklik naturel zeytinyağı :
Zeytinin fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, hiçbir kimyasal işlem görmeyen, berrak yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda, doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağdır.
Yemeklik rafine zeytinyağı :
Serbest yağ asitleri miktarı veya duyusal özellikleri nedeni ile doğal halinde gıda olarak tüketilemeyen naturel zeytinyağlarının, doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, berrak, tortusuz, san renkte, kendisine özgü tat ve kokuda, rafinasyon artığı madde içermeyen ve gıda olarak tüketilebilen yağdır.
Yemeklik tip (rafine + naturel) zeytinyağı :
Yemeklik naturel zeytinyağı ile yemeklik rafine zeytinyağının karışımından oluşan ve özellikleri yemeklik naturel zeytinyağı ile yemekli!: rafine zeytinyağı arasında değişen gıda olarak tüketilebilen yağdır.
Asgari Vasıflar :
Yemeklik zeytinyağında aranan asgari vasıflar (fizikel ve kimyasal özellikler) TS 341 de belirtildiği gibidir.
Alım - Satım :
Her çeşit bitkisel yağlar evsafının belirtilmesi veya tip tayini ya da numune üzerine satılır.
Malın evsafı, tip veya evsaf tayini suretiyle yapılan alım satımlarda tayin edilen evsafa veya tipe, numune üzerine yapılan satışlarda numunesine uygun olmadığı takdirde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.