Ticaret borsalarında muamele gören kırmızı biber tipleri :
1. Kırmızı pul (yaprak) biber
2. Kırmızı toz biber
Tanımlar :
Yabancı madde :
— Kırmızı pul (yaprak) biberler içinde bulunan bitki yaprağı, taş, toprak, boya, nişasta vb. gibi kendinden başka her türlü maddelerdir. (Pul yaprak kırmızı bibere yapımı sırasında belirli oranda katılan sıvı bitkisel yağ ve yemeklik tuz ile % 45 oranını geçmeyen çekirdek ve parçaları yabancı madde sayılmaz.)
— Kırmızı toz biberler içinde bulunan sap ve yaprak parçaları, taş, toprak, toz, kepek ve nişastalı maddeler gibi kırmızı toz biberden başka her türlü maddedir.
Genel Özellikler :
Kırmızı pul (yaprak) biberler ve kırmızı toz biberler tipine özgü renk, tat ve aromada olmalı, küflenmiş, bayatlamış, bozulmuş, yabancı tat ve koku almış olmamalı, içerisinde canlı böcek, normal çıplak gözle bakıldığında ölü böcek veya böcek kalıntıları görülmemeli, boya, nişasta ve benzeri maddeler katılmış olmamalıdır.
Asgari Vasıflar :
Kırmızı pul (yaprak) biberlerde rutubet miktarı ağırlıkça % 24'ü, yemeklik tuz miktarı % 8'yı, yemeklik özellikte çeşitli sıvı bitkisel yağ miktarı % 8'i, kendinden olan sap ve kılçık parçaları miktarı % 1,5'u geçmemelidir.
Kırmızı toz biberlerde yabancı madde bulunmamalı, rutubet derecesi % 13'den, kül miktarı % 8'den, külün asitte erimeyen kısmı % 1,25'ten çok, eterle sabit ekstra % 15'den, uçucu yağlar % 1,35'den az olmamalıdır.
Alım - Satım :
Kırmızı toz biberler ve kırmızı pul (yaprak) biberlerde yabancı madde çıktığı veya diğer vasıfları belirten nisbetleri geçtiği takdirde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.