Ticaret borsalarında muamele gören krema tipleri :
1. Asitlik derecesine göre :
a. Tatlık rema
b. Ekşikre ma
2. İçerdikleri yağ oranına göre :
a. Az yağlı krema
b. Orta yağlı krema
c. Çok yağlı krema
Tanım :
Krema, TS. 1018'e uygun çiğ veya TS. 1019'a uygun pasto rize sütlerin ısıtılması veya santrfije edilmesi ya da bir süre kendi halinde bırakılması suretiyle elde edilen ve içinde % 18 veya daha çok süt yağı bulunan koyu kıvamda pastörize edilmiş veya edilmemiş bir süt ürünüdür.
Genel Özellikleri :
— Kremalar kendine özgü renk, tad, koku ve kıvamda olmalıdır.
— Kremalar homojen bir kitle yapısında bulunmalı, küflenmiş, kokmuş ve acımış olmamalı, bunlarda patogen mikroorganizma bulunmamalıdır.
— Kremalara, Gıda Maddeleri ile ilgili Tüzükte izin verilen maddelerden başka maddeler katılmamalıdır.
— Kremalarda bulunabilecek yabancı madde tortusu 100 g. da 10 mg.ı geçmemelidir.
— Doğrudan doğruya yenilmek veya pasta, dondurma ve benzeri besin maddelerinin yapımında kullanılmak üzere piyasaya arz edilecek kremaların, pastörize edilmesi ve bunların tatlı krema olması zorunludur.
— Pastörize kremaların 1 g.'ında 10'dan çok koliform bakteri, 50'den çok küf veya maya (yeast) ve 100.000 den çok jerm bulunmamalı; metalimsi, okside olmuş ya da anormal bir tad ve kokusu olmamalıdır. Bu gibi kremalar tüketime kadar + 10°C'm altında saklanmalıdır. TS 1864'de belirtildiği gibidir.