Ürün Özellikleri

HAYVANİ YAĞLAR - KREMA

Ticaret borsalarında muamele gören krema tipleri :

 

1.    Asitlik derecesine göre :

 

a.    Tatlık rema

b.    Ekşikre ma

 

2.    İçerdikleri yağ oranına göre :

 

a.    Az yağlı krema

b.    Orta yağlı krema

c.    Çok yağlı krema

 

Tanım :

 

Krema, TS. 1018'e uygun çiğ veya TS. 1019'a uygun pasto rize sütlerin ısıtılması veya santrfije edilmesi ya da bir süre kendi halinde bırakılması suretiyle elde edilen ve içinde % 18 veya daha çok süt yağı bulunan koyu kıvamda pastörize edil­miş veya edilmemiş bir süt ürünüdür.

 

Genel Özellikleri :

 

  Kremalar kendine özgü renk, tad, koku ve kıvamda ol­malıdır.

  Kremalar homojen bir kitle yapısında bulunmalı, küf­lenmiş, kokmuş ve acımış olmamalı, bunlarda patogen mikroorganizma bulunmamalıdır.

  Kremalara, Gıda Maddeleri ile ilgili Tüzükte izin veri­len maddelerden başka maddeler katılmamalıdır.

  Kremalarda bulunabilecek yabancı madde tortusu 100 g. da 10 mg.ı geçmemelidir.

  Doğrudan doğruya yenilmek veya pasta, dondurma ve benzeri    besin maddelerinin    yapımında    kullanılmak üzere piyasaya arz edilecek kremaların, pastörize edil­mesi ve bunların tatlı krema olması zorunludur.

  Pastörize kremaların 1 g.'ında 10'dan çok koliform bak­teri, 50'den çok küf veya maya (yeast) ve 100.000 den çok jerm bulunmamalı; metalimsi, okside olmuş ya da anormal bir tad ve kokusu olmamalıdır. Bu gibi kre­malar tüketime kadar + 10°C'm altında saklanmalıdır. TS 1864'de belirtildiği gibidir.



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.