Ürün Özellikleri

KURU VE YAŞ MEYVALAR - ARMUT KURUSU

Tanımlar:

 

Bozukluklar :

 

Bozuk armut kurusu :

 

Ezilmiş, hastalık veya çürüklük izleri taşıyan eti pelteleşmiş yapıda olan, rengi kararmış, kendine has tat ve kokusunu kaybetmiş armut kurularıdır.

 

Böcek zararlı armut kurusu :

 

Böcek ve/veya akarların meydana getirdiği zarar izlerini taşıyan armut kurularıdır.

 

Ham armut kurusu :

 

Toplandıktan sonra yeme olgunluğuna eriştirilmeden yeşil renkli iken kurutulmuş, renk tat ve lezzet bakımından çeşide has özelliklerden yoksun, bozuk görünüşlü, eti sert yapılı ar­mut kurularıdır.

 

Yabancı madde :

 

Armut kuruları arasında veya üzerinde bulunan toz, top­rak, koparılmış veya üzerinde kalmış sap, çıkarılmamış veya üzerinde kalmış çiçek çukuru, yaprak gibi kendinden başka her türlü maddelerdir. Kabuk, çekirdek ve çekirdekevi yaban­cı madde sayılmaz.

 

Genel Özellikler :

 

  Armut kuruları, sağlam, ezilmemiş, parçalanmamış, te­miz olmalı, kesilmiş kenarlarında hafif buruşukluk gö­rülmekle beraber düzgün ve esnek bir yapıya sahip bu­lunmalı,

  Yabancı tat ve koku almış olmamalı,

  Küf  ve  çürüklük  bulunmamalı,   yabancı  madde,  ilaç artıkları, canlı veya ölü böcek ve/veya akarlar ve bun­ların artıkları olmamalı,

  Taze armutlardan yeme olgunluğuna erişmiş bulunan­ların kabukları soyulmadan ortadan uzunlamasına iki­ye bölünüp sapları koparılmış veya kesilmiş, çiçek çu­kuru oyulup çıkarılmış,  kükürtlenmiş veya kukürtlenmemiş olarak tabii ya da suni şekillerde kurutulmuş olmalıdır.   (Armut kurularında çekirdekevi, zarara uğ­radıkça çıkarılmaz    bunun gibi kabuk ve et kısmında zarar görmüş bölümler kesilerek temizlenir.)

  Et rengi parlak krem  (sarımsı-beyaz)  veya açık kah­verengi olmalı kesik kenarları hafifçe esmerleşmiş ola­bilir.

  Rutubet % 26'yı, SO2 miktarı % 0,2 (2000 ppm)'yi geç­memelidir.

 

Asgari Vasıflar ve Alım - Satım :

 

Armut kurusunda yabancı madde % 1'e, bozuk böcek za­rarlı ham armut kuruları % 4,5'a kadar muaftır. Yabancı mad­denin % 1'den % 3'e, bozuk böcek zararlı ham armut kuruları­nın % 4,5'dan % 9'a kadar fazla bulunması halinde malın fi­yatından fazlalık oranında indirim yapılır. Yabancı maddenin % 3'ten % 4'e kadar fazla bulunması halinde ise malın fiya­tından iki misli indirim yapılır. Yabancı maddenin % 4'den, bo­zuk böcek zararlı ham armut kurularının % 9'dan, rutubetin % 26'dan fazla bulunması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.

 

Not : Armut kurularının sınıflar arasındaki kusur toleransla­rı kendine has renkten sapma ve diğer özellikleri, amba­lajlama hususiyetleri TS 3689 da belirtildiği gibidir.



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.