Ticaret borsalarında muamele gören kuru soğan tipleri :
1. Birinci sınıf kuru soğan,
2. İkinci sınıf kuru soğan,
Tanım:
Çürük:
Soğan tanelerindeki her türlü çürük, tam çürük sayılır.
Genel Özellikler :
Soğanlar bütün, sağlam, temiz, don vurmamış, en azından iki dış kabuğu ve sapı kuru olmalı, bunlarda tüketimlerini engelleyecek çürük ve bozukluklar, gözle görülebilir yabancı madde, anormal dış nem, yabancı tat ve koku bulunmamalıdır. Soğanların saplan, hevenk şeklinde piyasaya arzedilen-ler hariç düzgün şekilde kesilmiş veya burulmuş olmalı, 4 cm. den fazla bir uzunlukta bulunmamalıdır.
Alım – Satım :
Soğan alım satımları çürüksüz esası üzerinden yapılır. Malda % 3'e (kadar çürük bulunması halinde malın fiyatından bu fazlalık oranında, % 3'den % 6'ya kadar fazla bulunması halinde ise bu fazlalık için malın fiyatından iki misli indirim yapılır.
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında soğan alım satımları filizsiz esası üzerinden yapılır. Ekim, Aralık aylarında filizli taneler % 3'e kadar muaftır. Ocak'tan Haziran'a kadar yapılan alım satımlarda filizli taneler % 20'ye kadar muaftır. Filiz nisbetinin ikinci devrede % 3'den % 8'e, üçüncü devrede % 20'den % 25'e kadar fazla bulunması halinde bu fazlalık oranında malın fiyatından indirim yapılır.
Kuru soğanda çürük % 6'dan veya filiz miktarı yukarıda gösterilen oranlardan fazla bulunduğu takdirde, alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.