Ürün Özellikleri

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ - KURU SOĞAN

Ticaret borsalarında muamele gören kuru soğan tipleri :

 

1.    Birinci sınıf kuru soğan,

2.    İkinci sınıf kuru soğan,

 

Tanım:

 

Çürük:

 

Soğan tanelerindeki her türlü çürük, tam çürük sayılır.

 

Genel Özellikler :

 

Soğanlar bütün, sağlam, temiz, don vurmamış, en azından iki dış kabuğu ve sapı kuru olmalı, bunlarda tüketimlerini engelleyecek çürük ve bozukluklar, gözle görülebilir yabancı madde, anormal dış nem, yabancı tat ve koku bulunmamalı­dır. Soğanların saplan, hevenk şeklinde piyasaya arzedilen-ler hariç düzgün şekilde kesilmiş veya burulmuş olmalı, 4 cm. den fazla bir uzunlukta bulunmamalıdır.

 

Alım Satım :

 

Soğan alım satımları çürüksüz esası üzerinden yapılır. Malda % 3'e (kadar çürük bulunması halinde malın fiyatından bu fazlalık oranında, % 3'den % 6'ya kadar fazla bulunması halinde ise bu fazlalık için malın fiyatından iki misli indirim yapılır.

 

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında soğan alım satım­ları filizsiz esası üzerinden yapılır. Ekim, Aralık aylarında fi­lizli taneler % 3'e kadar muaftır. Ocak'tan Haziran'a kadar yapılan alım satımlarda filizli taneler % 20'ye kadar muaftır. Filiz nisbetinin ikinci devrede % 3'den % 8'e, üçüncü devrede % 20'den % 25'e kadar fazla bulunması halinde bu fazlalık ora­nında malın fiyatından indirim yapılır.

 

Kuru soğanda çürük % 6'dan veya filiz miktarı yukarıda gösterilen oranlardan fazla bulunduğu takdirde, alıcı malı red­detmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.