Tanımlar :
Yabancı madde :
Elma kuruları arasında veya üzerinde bulunan kir, çiçek çukuru, kabuk, çekirdek evi kalıntıları, sap, yaprak parçaları, çekirdek vb. gibi kendinden başka her türlü maddelerdir.
Bozuk elma kurusu :
Berelenmiş, ezilmiş, parçalanmış, acı yanıklık dahil herhangi bir hastalık ve/veya çürük izleri taşıyan, eti mantarlaşmış, rengi kararmış, ham meyvelerden kurutulmuş, sert etli, çok buruşuk, lezzetsiz (kendine has tat ve kokusunu kaybetmiş elma kurularıdır.
Genel Özellikler :
— Elma kuruları sağlam, ezilmemiş, parçalanmamış, temiz olmalı, etleri esnek bir yapıya sahip bulunmalı,
— Yabancı tat ve koku almış olmamalı,
— Canlı böcek ve/veya akarlar ve çürüklük bulunmamalı, toleranslar dışında gözle görülebilir yabancı madde, ilaç artıkları, ölü böcek kalıntıları ile böcek zararlıları olmamalı,
— Renk, çeşide özgü olarak kesik kenarları hafifçe esmerleşmiş parlak krem (sarımsı-beyaz) veya açık kahverengi bulunmalı,
— SO2 miktarı % 0,2'yi (2000 ppm) geçmemelidir.
Asgari Vasıflar ve Alım Satım :
Elma kurusunda yabancı madde % l'e, rutubet % 24'e kadar muaftır. Yabancı maddenin % 1'den % 3'e kadar fazla bulunması halinde malın fiyatından fazlalık oranında indirim yapılır. Yabancı maddenin % 3'den % 4'e kadar fazla bulunması halinde ise malın fiyatından fazlalığın iki misli indirim yapılır. Yabancı maddenin % 4'den, rutubetin % 24'den fazla bulunması halinde ise alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.
Not : Elma kurularının sınıflar arasındaki kusur toleransları diğer özellikleri TS 36881 de belirtildiği gibidir.