Ürün Özellikleri

KURU VE YAŞ MEYVALAR - FINDIK İÇ

Ticaret borsalarında muamele gören iç fındık gurupları :

 

1.    Tombul iç fındıklar

2.    Sivri iç fındıklar

3.    Diğer iç fındıklar

 

İç fındıklar özelliklerine göre sınıflara, iriliklerine göre boy­lara ayrılır.

 

Sınıflar :

 

1.    Standart iç fındıklar

2.    Sıra malı fındıklar

3.    İnce fındıklar

4.    Naturel fındıklar

 

Boylar :

 

1. Standard ekstra fındıklar : 15  mm.lik  kalburdan  geçmeyen fındıklardır.

Standard 1 no.lu       »       : 15  mm.lik  kalburdan  geçen,   13 mm.lik kalburdan geçmeyen fın­dıklardır.

Standard 2 no.lu       »        : 13  mm.lik  kalburdan  geçen,   11mm.lik kalburdan geçmeyen fın­dıklardır.

Standard 3 no.lu       »       : 11 mm.lik kalburdan geçen, 8 mm.lik kalburdan  geçmeyen  fındık­lardır.

Standard 4 no.lu       »       : 8 mm.lik kalburdan geçen fındık­lardır.

 

Standard fındıklar yukarıda tesbit edilen boylara tabi kal maksızın birer veya ikişer mm.lik farklı boylarla da hazırlanarak ihraç olunabilir. Bu takdirde ambalajların üzerine boylar mm. olarak Standard kelimesi ile beraber yazılır.

 

2.  Sıra iç fındıklar               : 15 mm.lik kalburdan geçen, 9 mm.lik kalburdan geçmeyen fındık­lardır.

3.  İnce fındıklar                    : 9 mm. lik kalburdan geçen fındıklardır.

4.  Naturel fındıklar               : Her sene mahsulün irilikleri itibariyle tasnif edilmeksizin bütün boylarını olduğu gibi ihtiva eden fındıklardır.

 

Sıra ve ince fındık partilerinde adet itibariyle cem'an % 2'ye kadar diğer sınıflardan ve standard fındıkların her derecesinde ise % l'e kadar diğer derecelerden fındık bulunabilir.

 

Derece Özellikleri :

 

İç fındık partilerinin her bir çuvalında, adet itibariyle bu­lunabilecek azami özürlü tane nisbetleri aşağıda gösterilmiştir.

 

Özür çeşitleri

Standard iç fındıklarda

%

Sıra iç fın dıklarda %

İnce ve natu­rel iç fındık­larda %

Çürük ve küflü toplamı

0,50

0,50

0,50

Acı, gizli çürük, gizli küflü kurtyenikli ve ekşi limonlu

0..50

0,50

0,50

Haşlak veya buruşuk, urlu, ekşimemiş ve acılaşmamış limonlu toplamı

0,50

2

4

Kırık ve ezik toplamı

1

1

1

Vurgun

8

8

12

Yabancı madde

0,05

0,05

0,05

 

Yukarıda her özür için ayrı ayrı gösterilen toleranslar bir­birlerine mahsus edilemez.

 

Asgari Vasıflar :

 

Geçmiş yıllara ait fındıklarda çürük ve küflü nisbeti % 1, acı, gizli çürük, gizli küflü, kurtyenikli ve ekşi limonlu nisbeti % 2 olabilir. Özürlü fındıklar vurgun, kırık veya bozuk adları ile alınıp satılabilirler. Satışa arzedilen bu özürlü fındık partile­rinde isme taalluk eden miktar en az % 80, sağlam fındık % 2, çürük ve küflü toplamı % 1, acı, gizli çürük, gizli küflü, kurt ye­nikli toplamı % 2'den fazla olmamalıdır.

 

Bozuk fındık partilerinde herhangi bir nev'i özürlü tane mik­tarı % 80 den fazla ise o özürün ismiyle (çürük fındık, küflü fın­dık, kırık fındık gibi) adlandırılarak alınıp satılabilirler.

 



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.