Ticaret borsalarında muamele gören iç fındık gurupları :
1. Tombul iç fındıklar
2. Sivri iç fındıklar
3. Diğer iç fındıklar
İç fındıklar özelliklerine göre sınıflara, iriliklerine göre boylara ayrılır.
Sınıflar :
1. Standart iç fındıklar
2. Sıra malı fındıklar
3. İnce fındıklar
4. Naturel fındıklar
Boylar :
1. Standard ekstra fındıklar : 15 mm.lik kalburdan geçmeyen fındıklardır.
Standard 1 no.lu » : 15 mm.lik kalburdan geçen, 13 mm.lik kalburdan geçmeyen fındıklardır.
Standard 2 no.lu » : 13 mm.lik kalburdan geçen, 11mm.lik kalburdan geçmeyen fındıklardır.
Standard 3 no.lu » : 11 mm.lik kalburdan geçen, 8 mm.lik kalburdan geçmeyen fındıklardır.
Standard 4 no.lu » : 8 mm.lik kalburdan geçen fındıklardır.
Standard fındıklar yukarıda tesbit edilen boylara tabi kal maksızın birer veya ikişer mm.lik farklı boylarla da hazırlanarak ihraç olunabilir. Bu takdirde ambalajların üzerine boylar mm. olarak Standard kelimesi ile beraber yazılır.
2. Sıra iç fındıklar : 15 mm.lik kalburdan geçen, 9 mm.lik kalburdan geçmeyen fındıklardır.
3. İnce fındıklar : 9 mm. lik kalburdan geçen fındıklardır.
4. Naturel fındıklar : Her sene mahsulün irilikleri itibariyle tasnif edilmeksizin bütün boylarını olduğu gibi ihtiva eden fındıklardır.
Sıra ve ince fındık partilerinde adet itibariyle cem'an % 2'ye kadar diğer sınıflardan ve standard fındıkların her derecesinde ise % l'e kadar diğer derecelerden fındık bulunabilir.
Derece Özellikleri :
İç fındık partilerinin her bir çuvalında, adet itibariyle bulunabilecek azami özürlü tane nisbetleri aşağıda gösterilmiştir.
Özür çeşitleri |
Standard iç fındıklarda
% |
Sıra iç fın dıklarda % |
İnce ve naturel iç fındıklarda % |
Çürük ve küflü toplamı |
0,50 |
0,50 |
0,50 |
Acı, gizli çürük, gizli küflü kurtyenikli ve ekşi limonlu |
0..50 |
0,50 |
0,50 |
Haşlak veya buruşuk, urlu, ekşimemiş ve acılaşmamış limonlu toplamı |
0,50 |
2 |
4 |
Kırık ve ezik toplamı |
1 |
1 |
1 |
Vurgun |
8 |
8 |
12 |
Yabancı madde |
0,05 |
0,05 |
0,05 |
Yukarıda her özür için ayrı ayrı gösterilen toleranslar birbirlerine mahsus edilemez.
Asgari Vasıflar :
Geçmiş yıllara ait fındıklarda çürük ve küflü nisbeti % 1, acı, gizli çürük, gizli küflü, kurtyenikli ve ekşi limonlu nisbeti % 2 olabilir. Özürlü fındıklar vurgun, kırık veya bozuk adları ile alınıp satılabilirler. Satışa arzedilen bu özürlü fındık partilerinde isme taalluk eden miktar en az % 80, sağlam fındık % 2, çürük ve küflü toplamı % 1, acı, gizli çürük, gizli küflü, kurt yenikli toplamı % 2'den fazla olmamalıdır.
Bozuk fındık partilerinde herhangi bir nev'i özürlü tane miktarı % 80 den fazla ise o özürün ismiyle (çürük fındık, küflü fındık, kırık fındık gibi) adlandırılarak alınıp satılabilirler.