Ürün Özellikleri

KURU VE YAŞ MEYVALAR - KURU İNCİR

Ticaret borsalarında muamele gören kuru incir tipleri:

 

1.   İşlenmemiş (naturel) kuru incirler

 

a.

Ekstra

b.

Birinci derece

c.

İkinci derece

d.

Derece dışı

 

2.İşlenmiş kuru incirler

 

a.

Layer

b.

Lokum

c.

Çikolat

d.

Lerida

e.

Makaroni

f.

Protoben

 

 

3.   Endüstriyel (hurda)

 

Boylar:

 

Kuru incirler bir kg. daki tane sayısına göre 12 boya ayrı­lırlar. Ancak tip dışı ve endüstriyel kuru incirlerde boylama olamaz.

 

Standard

boy numarası

A

serisi

B

serisi

1 kg. daki

meyve sayısı

en az

1

1

101

35-   40

2

2

102

41-   45

3

3

103

46-   50

4

4

104

51-   55

5

5

105

56-   60

6

6

106

61-   65

7

7

107

66-   70

8

8

108

71-   75

9

9

109

76-   80

10

10

110

81-   90

11

11

111

91- 100

12

12

112

101 - 110

 

Tanımlar :

 

A serisine işmalı, B serisine kürek malı (palçal) adı veril­mektedir.

 

İşlenmiş kuru incir :

 

Naturel kuru incirlere türlü şekiller verilmek suretiyle ha­zırlanır.

 

Özürlü kuru incir :

 

Yüzeyinin üçte birinden fazlası güneş yanıklı, boyunun üç­te birinden fazlası yarılmış (çatak] veya yırtılmış, küflenmiş ve tadını etkileyecek derecede fermente olmuş, çıplak gözle gö­rülebilecek kadar böcek veya diğer zararlılardan hasara uğra­mış veya çıplak gözle görülür ölü kurt içeren incirlerdir.

 

Yabancı madde :

 

İşlenmemiş kuru incir taneleri üzerine yapışmış, ya da ara­larında bulunan kendinden başka hertürlü maddelerdir.

 

Genel Özellikler :

 

Kuru incirler;

 

  Sağlam, olgun, bütün, kurutulmuş ve fümiğe edilmiş ol­malı,

  Bunlarda gözle görülebilen, toleransı aşan miktarda ya­bancı madde, canlı kurt, akar (akarien) tuz ve koruyucu mad­deler   dışında   kimyasal   maddeler,   normal   olmayan   derecede nem bulunmamalı,

— Kuru İncirlerde çürük, ekşimiş, küflenmiş incir bulun­mamalı,

— Rutubet, işlenmemiş ve işlenmiş kuru incirlerde % 26'yı geçmemelidir.

 

Asgari Vasıflar :

 

Kuru incirlerin sınıf, boy ve ağırlık toleransları ile diğer fiziksel, kimyasal özellikleri ve diğer hususlar TS 541 de belirtil­diği gibidir.

 

Alım - Satım :

 

İşlenmemiş kuru incirlerde yabancı madde % 0l'e kadar muaftır. Yabancı maddenin % 01'den fazla olması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.

 

Kuru incir alım satımları numune ve tip üzerinde yapılır. Malın kalitesinin, tipinin özelliklerinin beyannamede belirtil­mesi şarttır.

 



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.