Ticaret borsalarında muamele gören kuru incir tipleri:
1. İşlenmemiş (naturel) kuru incirler
a. |
Ekstra |
b. |
Birinci derece |
c. |
İkinci derece |
d. |
Derece dışı |
2.İşlenmiş kuru incirler
a. |
Layer |
b. |
Lokum |
c. |
Çikolat |
d. |
Lerida |
e. |
Makaroni |
f. |
Protoben |
3. Endüstriyel (hurda)
Boylar:
Kuru incirler bir kg. daki tane sayısına göre 12 boya ayrılırlar. Ancak tip dışı ve endüstriyel kuru incirlerde boylama olamaz.
Standard
boy numarası |
A
serisi |
B
serisi |
1 kg. daki
meyve sayısı
en az |
1 |
1 |
101 |
35- 40 |
2 |
2 |
102 |
41- 45 |
3 |
3 |
103 |
46- 50 |
4 |
4 |
104 |
51- 55 |
5 |
5 |
105 |
56- 60 |
6 |
6 |
106 |
61- 65 |
7 |
7 |
107 |
66- 70 |
8 |
8 |
108 |
71- 75 |
9 |
9 |
109 |
76- 80 |
10 |
10 |
110 |
81- 90 |
11 |
11 |
111 |
91- 100 |
12 |
12 |
112 |
101 - 110 |
Tanımlar :
A serisine işmalı, B serisine kürek malı (palçal) adı verilmektedir.
İşlenmiş kuru incir :
Naturel kuru incirlere türlü şekiller verilmek suretiyle hazırlanır.
Özürlü kuru incir :
Yüzeyinin üçte birinden fazlası güneş yanıklı, boyunun üçte birinden fazlası yarılmış (çatak] veya yırtılmış, küflenmiş ve tadını etkileyecek derecede fermente olmuş, çıplak gözle görülebilecek kadar böcek veya diğer zararlılardan hasara uğramış veya çıplak gözle görülür ölü kurt içeren incirlerdir.
Yabancı madde :
İşlenmemiş kuru incir taneleri üzerine yapışmış, ya da aralarında bulunan kendinden başka hertürlü maddelerdir.
Genel Özellikler :
Kuru incirler;
— Sağlam, olgun, bütün, kurutulmuş ve fümiğe edilmiş olmalı,
— Bunlarda gözle görülebilen, toleransı aşan miktarda yabancı madde, canlı kurt, akar (akarien) tuz ve koruyucu maddeler dışında kimyasal maddeler, normal olmayan derecede nem bulunmamalı,
— Kuru İncirlerde çürük, ekşimiş, küflenmiş incir bulunmamalı,
— Rutubet, işlenmemiş ve işlenmiş kuru incirlerde % 26'yı geçmemelidir.
Asgari Vasıflar :
Kuru incirlerin sınıf, boy ve ağırlık toleransları ile diğer fiziksel, kimyasal özellikleri ve diğer hususlar TS 541 de belirtildiği gibidir.
Alım - Satım :
İşlenmemiş kuru incirlerde yabancı madde % 0l'e kadar muaftır. Yabancı maddenin % 01'den fazla olması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.
Kuru incir alım satımları numune ve tip üzerinde yapılır. Malın kalitesinin, tipinin özelliklerinin beyannamede belirtilmesi şarttır.