Ticaret borsalarında muamele gören bal tipleri :
A — Tabii bal
1. Petek (Sofra) balı,
2. Süzme bal,
3. Açık sarı bal,
4. Isıtılmış bal,
B — Sun'i bal
Tarifler :
Petek (sofra) balı; petekler içinde bulunan ve hiç bir yabancı madde ihtiva etmeyen baldır.
Süzme bal âdi sıcaklık derecesinde peteğinden ayrılmış baldır.
Açık sarı bal; peteklerin güneşe konulması veya anzimlerini kaybetmeyecek derecede hafif ısıtılması suretiyle veya özel cihazlar (santrifüj) vasıtasiyle ve yalnız mekanik metoodlarla elde edilen beyaz renkli baldır.
Isıtılmış bal; peteklerin parçalanarak kıl torbalarında sıkılması veya yüksek sıcaklıkta (Karamelize olmamak şartiyle) ısıtılması suretiyle elde edilen sarı veya kırmızı esmerimtrak renkli süzme baldır.
B — Sun'i bal;
Tabii bal olmadığı halde, görünüş ve kıvamı bala benzeyen, aromatize edilmiş sakkaroz, nişasta şekeri, interverti şeker ve benzeri şuruplarından, melastan, elma, armut, incir gibi şekerli meyvaların usarelerinden elde edilen maddelerdir. Bu ballar ya sun'i bal veya cins ve menşelerine göre elma balı, armut balı, incir balı gibi adlarla satılır. Bunlara tabii bal katılmış olsa dahi, yine sun'i bal adiyle satılır. Arıların sun'i olarak şekerle beslenmesi suretiyle elde edilen bal da sun'i bal sayılır.
ASGARİ VASIFLAR
Tabii ballar :
Tabii balların kokusu ve lezzeti kendisine mahsus olmalı, içinde, çok az miktarda çiçek tozlarından başka parçalar, canlı ve cansız arı aksamı, oksimetil fülfürel bulunmamalı petek ballarında gümeçler bozulmamış olmalıdır.