Ürün Özellikleri

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ - BAL

Ticaret borsalarında muamele gören bal tipleri :

 

A — Tabii bal

 

1.    Petek (Sofra) balı,

2.    Süzme bal,

3.    Açık sarı bal,

4.    Isıtılmış bal,

 

B Sun'i bal

 

Tarifler :

 

Petek (sofra) balı; petekler içinde bulunan ve hiç bir ya­bancı madde ihtiva etmeyen baldır.

 

Süzme bal âdi sıcaklık derecesinde peteğinden ayrılmış bal­dır.

 

Açık sarı bal; peteklerin güneşe konulması veya anzimlerini kaybetmeyecek derecede hafif ısıtılması suretiyle veya özel cihazlar (santrifüj) vasıtasiyle ve yalnız mekanik metoodlarla elde edilen beyaz renkli baldır.

 

Isıtılmış bal; peteklerin parçalanarak kıl torbalarında sı­kılması veya yüksek sıcaklıkta (Karamelize olmamak şartiyle) ısıtılması suretiyle elde edilen sarı veya kırmızı esmerimtrak renkli süzme baldır.

 

B Sun'i bal;

 

Tabii bal olmadığı halde, görünüş ve kıvamı bala benze­yen, aromatize edilmiş sakkaroz, nişasta şekeri, interverti şe­ker ve benzeri şuruplarından, melastan, elma, armut, incir gi­bi şekerli meyvaların usarelerinden elde edilen maddelerdir. Bu ballar ya sun'i bal veya cins ve menşelerine göre elma balı, armut balı, incir balı gibi adlarla satılır. Bunlara tabii bal ka­tılmış olsa dahi, yine sun'i bal adiyle satılır. Arıların sun'i ola­rak şekerle beslenmesi suretiyle elde edilen bal da sun'i bal sayılır.

 

 

ASGARİ VASIFLAR

 

Tabii ballar :

 

Tabii balların kokusu ve lezzeti kendisine mahsus olmalı, içinde, çok az miktarda çiçek tozlarından başka parçalar, canlı ve cansız arı aksamı, oksimetil fülfürel bulunmamalı petek bal­larında gümeçler bozulmamış olmalıdır.



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.