Ürün Özellikleri

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ - KAVURMA

Ticaret borsalarında muamele gören kavurma tipleri :

 

1.    Kasaplık   büyükbaş hayvan  (dana, inek, öküz, boğa) eti kavurma

2.    Kasaplık küçükbaş hayvan  (koyun, keçi, kuzu, oğlak) eti kavurma

 

Tanım :

 

Kavurma, faaliyetine müsaade edilmiş bulunan fenni mez­bahalarda kesilen ve aynı tür kasaplık büyük ve küçükbaş hay van gövde etlerinin kemiksiz 7 cm.'yi geçmeyen küçük parça­lar halinde kuşbaşı doğrandıktan sonra, belli oranlarda tuz ve kavurmaya giren gövdeye ait, iç yağları ile birlikte çıplak ateş üzerindeki açık kazanlarda veya özel kazanlar içinde kuru sı­caklıkta kavrulmak suretiyle pişirildikten sonra, kendi yağla­rında (kavurma yağı) veya gerektiğinde kendi yağı ile birlikte etinin türündeki kasaplık hayvanlardan elde edilen erimiş iç yağları içinde gömülü olarak ve üzeri et kütlesini tamamıyla kaplayacak şekilde (en çok 2 cm. kalınlıktaki) yağ tabakasıyla örtülecek tarzda yapay veya doğal özel ambalaj malzemeleri­ne yerleştirilerek hazırlanan et mamulüdür.

 

Genel Özellikler :

 

Rutubet

En çok %

40

Tuz

En çok %

7

Yağ

En çok %

25

 

Asgari Vasıflar :

 

Et ve yağdan başka her türlü hayvan aksamı ve ilavesi mutad olan zararsız bazı maddeler hariç olmak üzere, diğer hiçbir yabancı madde bulunamaz.

 

Alım - Satım :

 

Kavurma alım satımlarında, malın nev'i ve menşeinin be­yannamede belirtilmesi şarttır.

Yukarıda tespit edilmiş evsafa uymayan kavurmaları alı­cı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.



Kaynak : Borsa Muamelelerinde Genel Kaideler - TOBB, 1987
Untitled Document
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | Bilgi Hizmetleri Dairesi
Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 / ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
www.tobb.org.tr | borsa@tobb.org.tr | © 2015 Her hakkı saklıdır.