Ticaret borsalarında muamele gören kavurma tipleri :
1. Kasaplık büyükbaş hayvan (dana, inek, öküz, boğa) eti kavurma
2. Kasaplık küçükbaş hayvan (koyun, keçi, kuzu, oğlak) eti kavurma
Tanım :
Kavurma, faaliyetine müsaade edilmiş bulunan fenni mezbahalarda kesilen ve aynı tür kasaplık büyük ve küçükbaş hay van gövde etlerinin kemiksiz 7 cm.'yi geçmeyen küçük parçalar halinde kuşbaşı doğrandıktan sonra, belli oranlarda tuz ve kavurmaya giren gövdeye ait, iç yağları ile birlikte çıplak ateş üzerindeki açık kazanlarda veya özel kazanlar içinde kuru sıcaklıkta kavrulmak suretiyle pişirildikten sonra, kendi yağlarında (kavurma yağı) veya gerektiğinde kendi yağı ile birlikte etinin türündeki kasaplık hayvanlardan elde edilen erimiş iç yağları içinde gömülü olarak ve üzeri et kütlesini tamamıyla kaplayacak şekilde (en çok 2 cm. kalınlıktaki) yağ tabakasıyla örtülecek tarzda yapay veya doğal özel ambalaj malzemelerine yerleştirilerek hazırlanan et mamulüdür.
Genel Özellikler :
Rutubet |
En çok % |
40 |
Tuz |
En çok % |
7 |
Yağ |
En çok % |
25 |
Asgari Vasıflar :
Et ve yağdan başka her türlü hayvan aksamı ve ilavesi mutad olan zararsız bazı maddeler hariç olmak üzere, diğer hiçbir yabancı madde bulunamaz.
Alım - Satım :
Kavurma alım satımlarında, malın nev'i ve menşeinin beyannamede belirtilmesi şarttır.
Yukarıda tespit edilmiş evsafa uymayan kavurmaları alıcı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.