Ticaret borsalarında muamele gören sucuk tipleri:
1. Kangal
2. Çubuk (baton)
3. Parmak
4. Dilik
Tanım :
Sucuk, resmi veya özel kombina ve mezbahalarda kesilen kasaplık hayvan gövde etleri (TS 666 - 673) veya manda etlerinden hazırlanan sucuk hamurunun, doğal veya yapay kılıflara doldurulması ve bir süre bekletilerek olgunlaştırılmasıyla elde edilen et ürünüdür.
Sucuk hamuru :
Etlerin, et ve yağdan başka diğer unsurlarından ayıklandıktan ve çeşitli iriliklerde doğranıp içine yöresel alışkanlıklara göre aroma, kıvam ve lezzet verici maddeler ve standartından izin verilen diğer katkı maddelerinden uygun bulunanları katılarak meydana gelen harmanın gerektiğinde gövde ve kuyruk yağı konulduktan sonra kıyılması ile elde edilen karışımdır.
Genel Özellikler :
Rutubet : En çok % 40
Tuz : En çok % 5
Boya : Yok
Asgari Vasıflar :
Sucukta aranan diğer özellikler TS 1070 de belirtildiği gibidir.
Alım - Satım :
Sucuk alım satımları malın tamamının görülmesi veya numune üzerine yapılır. Malın, yukarıda belirtilen veya numunesindeki asgari vasıflara uymaması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.