Ticaret borsalarında muamele gören süt tozu tipleri :
1. A sınıfı
2. B sınıfı
Ayrıca, süt tozlarının içerdikleri yağ miktarına göre de yağlı, yarı yağlı ve az yağlı (yavan) olmak üzere üç tipi bulunmaktadır.
Tanımlar :
Süt tozu:
TS 1018'e uygun ekstra veya 1. sınıf çiğ sütlerin, suyunun uçurulması ile elde edilen toz halindeki mamüldür.
A sınıfı süt tozları :
Vakumda püskürtme ve instan metodu ile işlenen süt tozlan.
B sınıfı süt tozları :
Atmosferik silindir ile işlenen süt tozları.
Yabancı madde :
Süt tozundan başka her türlü maddelerdir. Diğer taraftan, imalat tekniğinde kullanılması lüzumlu bulunan ve gıda maddeleri ile ilgili tüzükte katılmasına müsaade edilen ilâve maddeler yabancı madde sayılmaz.
Genel Özellikler :
— Yağsız süt tozundan 9 g. yarım yağlı süt tozundan 11 g. veya tam yağlı süt tozundan 13 g. ın 100 ml. damıtık suya katılmasıyla hazırlanan sütün asitliği, laktik asit cinsinden en çok % 0,17 olmalıdır.
— Rutubet miktarı en çok % 5 olmalıdır.
— Süt tozu tekrar süt haline getirildiğinde çiğ süte özgü renk, koku ve tadda olmalıdır.
— Süt tozlarında, 1 g. daki bakteri sayısı 100.000'i geçmemelidir.
— Çözünebilme oranı A sınıfında en az % 98, B sınıfında en az % 80 olmalıdır.
— Süt tozunda hiçbir yabancı madde bulunmamalıdır.
— Yağ miktarları, yağlı tipte en az % 26, yan yağlı tipte % ı,5 - 26 arasında, az yağlı tipte en çok % 1,5 olmalıdır.
Süt tozunun fiziksel ve kimyasal özellikleri ile piyasaya arzı ve kalite özellikleri TS 1329 da 'belirtilmiştir."
Alım - Satım :
Süt tozu alım satımları evsaf tayini veya numune üzerine yapılır. Malın tayin edilen evsafa veya numunesine uygun olmaması halinde alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.