Ticaret borsalarında muamele gören yumurta tipleri :
1. Natürel yumurtalar
2. Konserve yumurtalar
3. Sanayide kullanılan yumurtalar
Tanımlar :
Natürel yumurtalar :
Tavuk yumurtladıktan sonra fiziksel veya kimyasal bir metotla işlem görmeden piyasaya sunulan yumurtalardır.
Konserve yumurtalar :
Tavuktan alındıktan sonra koruma amacıyla kimyasal ve fiziksel metotlarla işlem gören (düşük ısıda 1 aydan daha uzun süre saklananlar dahil) yumurtalardır.
Sanayide kullanılan yumurtalar :
Özellikleri bakımından, diğer sınıflara girmeyen ve hava boşluğu 12 mm.den çok olan yumurtalardır.
Yabancı madde :
Kabuk üzerindeki saman, dışkı, çamur, kan gibi maddelerdir.
Genel Özellikler :
Yumurta kabuklan sağlam, su veya başka bir sıvıyla yıkanmamış, zımparalanmamış, temiz sarı ve beyazı kendine has tat ve renkte beneksiz, kansız ve kokusuz olmalı, yabancı madde bulunmamalı.
Yumurtalar çatlak, ıslak, küflü, bozuk, çürük olmamalıdır.
Yumurta toleransları ve diğer hususlar TS 1068 de belirtildiği gibidir.
Asgari Vasıflar :
Boylara ayırma :
Yumurtalar iriliklerine göre aşağıdaki çizelgede gösterilen boylara ayrılır.
Ancak bu boylardan birbirini izleyen ikisi bir arada hazırlanabilir.
Yumurta boylan :
Boylar |
Ağırlık
(gr.) |
|
En az |
En çok |
1 |
70 |
Yukarı |
2 |
65 |
70 (dahil) |
3 |
60 |
65 (dahil) |
4 |
55 |
60 (dahil) |
5 |
50 |
55 (dahil) |
6 |
45 |
50 (dahil) |
7 |
40 |
45 (dahil) |
Derece dışı (klavuz) 30 35
Alım - Satım :
Yumurta alım satımlarında malın menşei ile tipinin ve boy no'sunun yukarıdaki tasnif esaslarına göre, alım satım beyannamesinde belirtilmesi şarttır. Malın beyannamede belirtilen tipin boyunun evsafına uymaması veya bu tip için tayin edilen toleransları aşması halinde, alıcı malı reddetmeye veya yerine uygun mal istemeye yetkilidir.